Bilgisayar Bilimleri ve Kanser

-
Aa
+
a
a
a

Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Cem Say’la bilgisayar bilimlerinin kanser araştırmalarına katkısını ve bu alandaki son gelişmeleri konuştuk.

Açık Bilinç: 22 Kasım 2016
 

Açık Bilinç: 22 Kasım 2016

podcast servisi: iTunes / RSS

Son yıllarda bilgisayar bilimleri, biyolojiye gerek hücre haritası oluşturma, gerekse medikal veri tarama yönünde önemli katkılar yapıyor. Örneğin, İnsan Hücre Atlası projesi, hastalıkları önleme hedefiyle insan vücudundaki 35 trilyon hücrenin haritasını çıkartıyor.

Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg ve eşi sağlık araştırmaları için 3 milyar dolar bağış yaptıklarını açıkladılar. 

Microsoft şirketi de araştırmalarının önemli bir kısmını kanserle mücadeleye ayırdıklarını açıkladı.

Bilgisayar bilimlerinin kansere katkısı iki farklı yöntem izliyor:

1. Biyolojik süreçleri bilgisayar diliyle tanımlamak. 

2. Büyük veri taraması.

1. yöntemin temel sorusu: Genetik yapı, bilgisayar bilimleri terimleriyle anlaşılabilir mi? Biyolojik hücreler, bilgisayarlar gibi programlanabilir mi?

2. yöntemin temel sorusu: Kanser araştırmalarından elde edilen büyük veri tabanı bilgisayarlarca taranarak doktorların öngöremediği yeni bulgu ve teşhisler elde edilebilir mi?

Cem Say, geçtiğimiz haftalar bu konularla ilgili olarak Herkese Bilim Teknoloji dergisinde yazmış ve Ulusal Kanal’da da konuşmuştu.

IBM'in yapay zeka sistemi Watson'ın teşhis ve tedavi analizinde doktorlardan daha başarılı olduğu iddia ediliyor. 

Watson kanser konusunda yayımlanmış 25 milyon makaleyi bir hafta içinde tarayarak, gözden kaçmış örüntüleri ortaya çıkartabiliyor.

Her halükârda, Cem Say’ın Kansere Yenilmemek yazısında söylediği gibi, "Bu bir savaşsa tıpla, insanlığın tümüyle kanser arasında. Ve bir gün insanlık kazanacak."

Bu programı genç yaşta aramızdan ayrılan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Arzu İşeri Say'a adıyoruz.